Tarot, bir kehanet yöntemi olmaktan ziyade bir bilinçaltı okuma tekniğidir. Bunu yaparken Antik ve kolektif bilinçdışı kodlarını kullanır ve kendimizi tanımak, kendimizi bilmek üzere bize farklı perspektifler sunabilen kaynaklardan yalnızca biridir.
Görmüş olduğunuz tablonun adı "apollo and the muses". Burada Delphi Tepesi'nde Apollo'ya şükranlarını sunan ilham perileri resmedilmiş. Apollo bilindiği üzere mitolojide müziğin, şiirin, sanatın, güneşin ve ışığın tanrısıdır, kahin ve bilgedir. Kahinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer(insiye) edebilir. Delphi Tapınağı'nın giriş kapısında ise "Gnothi seauton" yani "kendini bil" yazmaktadır. Aslında Delfi kahinleri diye bilinen kişilerin kehanet yapmakla ortaya koydukları şey kişilerin varoluşsal bilgilerini öngörmek ve onları ortaya çıkarmaktır ve böylece geleceğe dair istatistiki ve yoruma açık fikirler oluştururlar.
Gelelim günümüz bilge kişilerine ve sembol okuyucularına. Günümüzde elbette bu hizmetler modernize olmuş, farklı biçimler almıştır. Eskiden kullanılan teknikler belki bir ağaç dalını ipe bağlayıp rüzgarda sallandırmakken şimdi çok çeşitli araçlar elde ettik. Bunlardan günümüze ulaşmış olup hala kullanılan sembol okuma yöntemlerinden biri de tarottur. Tarot, basitçe bir kehanet yöntemi olmaktan ziyade bir bilinçaltı okuma tekniğidir. Ve bunu yaparken antik ve kolektif bilinçdışı kodlarını kullanır. Yani kendini tanımak, kendini bilmek üzere bize farklı perspektifler sunabilen kaynaklardan yalnızca biridir.
Örneğin güncel problemlerden biri olan ve neredeyse herkesin yaşadığı sorunlardan biri olarak bağlantı ve iletişim kurabilme, özetle bağ kurabilme halini ele alalım.
Bağ kurma biçimleriniz, kişiliğinizle ilgili pek çok yapıtaşını yansıtır ve bunları görebildikçe, farkındalığınız artar böylelikle oradaki problemi çözebilme ihtimaliniz kolaylaşır.
Mesela şeytan ve aşıklar kartına bir göz atın 2 farklı kartta da ortak olan nokta bağ kurmaktır. Ama önemli olan bu bağın niteliğidir. Kartları incelediğinizde bütünsel görsellikteki benzerliği siz de göreceksiniz. Şeytan kartında hırs, inat, kıskançlık gibi negatif duyguların varlığı ile oluşmuş karamsar ve tüketen bir ilişkilenme biçimi söz konusudur. Aşıklar kartında ise zoraki bir ilişkiden ziyade uyumun ve sevginin varlığı ilk olarak göze çarpar.
Fakat neden bu 2 zıt kart birbirine bu kadar benzer diye düşünürseniz ikisi de bir takım esaretten bahseder (ileri incelemede) ve bir kartı olumlu ya da olumsuz yorumlamak onun yanına düşen diğer kartlarla ilgilidir. Aynı normal hayatlarımızdaki gibi iyi görünen her şey içinde bir kötülük ve kötü görünen de bir iyilik barındırabilir. Nitekim insan da zaten gölge yanları ile birlikte vardır. Mesele bunları görebilmek, okuyabilmek, bunların farkında olarak yaşayabilmektedir. Özetle, Tarot da bizlere farkındalık sunan rehber araçlardan biri olarak derin ve ayrıntılı bir harita çıkarmaktadır.